Excel cơ bản đến nâng cao các kỹ năng cực hữu ích

Mục Lục Nội Dung

Excel là ứng dụng văn phòng được sử dụng nhiều cho người dùng chuyên nghiệp và người dùng hàng ngày. Như chúng ta đã biết Excel có thể làm được nhiều điều hơn bạn nghĩ. Bởi chúng có nhiều chức năng tuyệt vời. Vậy Excel hữu ích như thế nào mà được nhiều người dùng đến vậy? Bài viết sau đây, chiasekienthuc365.net sẽ chia sẻ cho bạn những kỹ năng Excel cơ bản đến nâng cao. Giúp bạn hoàn thành công việc nhanh hơn.

1. Các kỹ năng Excel cơ bản đến nâng cao

Excel là ứng dụng văn phòng được sử dụng nhiều cho người dùng chuyên nghiệp và người dùng hàng ngày

Excel là ứng dụng văn phòng được sử dụng nhiều cho người dùng chuyên nghiệp và người dùng hàng ngày (nguồn ảnh: sưu tầm từ internet)

1. 1. Excel cơ bản đến nâng cao giúp loại bỏ các ô trống không dùng đến

Nếu bạn đang làm việc với một Excel tài liệu với nhiều dữ liệu. Bạn chọn một cột hoặc dòng với ô trống và nhấn Ctrl + G. Cửa sổ xuất hiện bạn click vào nút Special và chọn Blanks. Sau đó nhấn phím tắt Ctrl + – và Shift cells up > Ok.

1. 2. Sửa đổi kích thước hàng và cột trong Excel cơ bản đến nâng cao.

Kích thước của hàng và cột trong Excel có thể luôn luôn không theo đúng chuẩn bạn cần. Nên muốn điều chỉnh kích thước thì bạn chọn hàng và cột muốn sửa chọn tab Home. Sau đó nhấp chuột vào tùy chọn Format > Adjust Cell Size (định dạng, điều chỉnh kích thước ô)… Và click vào Row height ( chiều cao) để làm cho kích thước ô cao hơn. Để làm ô kích thước to hơn bạn click vào Column width và nhập số mà bạn cần.

1. 3. Tạo đường chéo trong ô trong phần mềm Excel cơ bản đến nâng cao.

Bạn chỉ cần click vào trang chủ > Font chữ > More Borders. Bạn sẽ nhìn thấy nhiều lựa chọn ở đây. Những cái mà sẽ cho bạn một đường chéo trong ô theo ý muốn nằm ở góc bên trái phía dưới cửa sổ. Bạn nhấp vào đó để lưu lại các lựa chọn của bạn. Và trong bảng Excel đã xuất hiện một đường chéo trong ô.

1. 4. Ẩn công thức trong phần mềm Excel cơ bản đến nâng cao.

Nếu bạn nhập vào phần phía trên phần xem trước bên cạnh nút Function. Bạn sẽ nhìn thấy tính toán trong công thức tính. Đây là một tính năng rất tiện ích nhưng khá rắc rối. Nếu bạn đang xử lý một phép tính phức tạp nào đó. Để dọn dẹp bạn có thể ẩn công thức tính bằng cách click vào ô mà có phép tính đó. Bạn click chuột phải và chọn Format đi đến Protection. Nhấp chuột chọn Hidden box sau đó bạn click vào OK để lưu lại lựa chọn của bạn. Để thêm mật khẩu bảo vệ tài liệu Excel của mình. Bạn tìm đến tab Review và chọn Protect Sheet tạo mật khẩu. Và xem công thức tính của mình biến mất như thế nào.

1. 5. Thêm hoặc xóa cột, dòng, ô trong công cụ Excel

C1: Nhấp chuột vào tùy chọn Format > Adjust Cell Size… Và click vào Row height để làm cho ô cao hơn. Để làm kích thước ô to hơn bạn click vào Column width và nhập số mà bạn cần.

C2: Với lệnh Insert và Remove trên thanh ribbon. Bạn có thể thêm hoặc xóa số lượng cột, dòng và ô tùy theo ý muốn.

1. 6. Sử dụng định dạng có điều kiện trong phần mềm Excel cơ bản đến nâng cao

Bằng cách sử dụng định dạng có điều kiện (conditional formatting). Bạn có thể làm nổi bật hay muốn thay đổi màu sắc của ô phụ thuộc vào giá trị của chúng. Bạn chọn cột mà bạn muốn định dạng và click vào tùy chọn Conditional Formatting. > Highlight Cell Rules từ menu thả xuống và chọn Duplicate Values.

1.  7. Chuyển đổi dòng thành cột và ngược lại trong Excel cơ bản đến nâng cao

Nếu bạn muốn tài liệu của mình có tổ chức không quá dài bạn chọn và sao chép các ô mà bạn muốn tổ chức. Sau đó click vào ô mà bạn muốn thêm dữ liệu và nhấp chuột phải chọn Paste Special (dán đặc biệt). Khi một cửa sổ mới xuất hiện bạn chọn Transpose > OK.

1. 8. Lưu biểu đồ thành mẫu trong phần mềm Excel

Bạn vừa tạo được biểu đồ ứng ý của mình thì hãy lưu nó lại dưới dạng một mẫu có sẵn. Bạn thực hiện điều đó bằng cách nhấn chuột phải vào biểu đồ và chọn Save as Template. Tùy chọn này sẽ giúp bạn tiết kiệm được nhiều thời gian cho những tài liệu tiếp theo.

2. Các phím tắt Excel từ cơ bản đến nâng cao

. Như chúng ta đã biết Excel cơ bản đến nâng cao có thể làm được nhiều điều hơn bạn nghĩ. Bởi chúng có nhiều chức năng tuyệt vời. (nguồn ảnh: sưu tầm từ internet)

Như chúng ta đã biết Excel cơ bản đến nâng cao có thể làm được nhiều điều hơn bạn nghĩ. Bởi chúng có nhiều chức năng tuyệt vời. (nguồn ảnh: sưu tầm từ internet)

 •         Ctrl + -: Làm cho các phần đã xóa xuất hiện.
 •         Ctrl + A: Chọn tất cả dữ liệu của bạn
 •         Shift + Spacebar: Chọn các ô bạn đang sử dụng.
 •         Ctrl + V: Dán những gì bạn vừa sao chép được
 •         Ctrl + Spacebar: Chọn cột của ô bạn đang sử dụng.
 •         Phím Ctrl + End: Đi đến ô cuối cùng dữ liệu của bạn
 •         Ctrl + Home: Chọn ô đầu tiên với dữ liệu của bạn.
 •         Phím Ctrl + Down Arrow: ô cuối cùng của cột bạn đang sử dụng.
 •         Ctrl + Up Arrow:  ô đầu tiên của cột bạn đang sử dụng.

3. Một vài kỹ năng hữu ích khác trong Excel cơ bản và nâng cao

PivotTables là Excel kỹ năng cần thiết nhất với dân văn phòng khi phải thường xuyên xử lý bảng tính.

PivotTables là Excel kỹ năng cần thiết nhất với dân văn phòng khi phải thường xuyên xử lý bảng tính. (nguồn ảnh: sưu tầm từ internet)

3.1. Sao chép nhanh chóng một công thức phần mềm Excel cơ bản và nâng cao

Để sao chép một công thức nhanh chóng. Bạn đặt trỏ chuột vào góc dưới bên phải vị trí có ô bạn muốn sao chép. Con trỏ chuột sẽ chuyển thành biểu tượng dấu cộng( +). Sau đó bạn chỉ cần click chuột vào đó để sao chép.

3.2. Loại bỏ khoảng trắng thừa trong ô

Để xóa các khoảng trắng thừa trong bảng tính. Bạn chọn ô nơi mà công thức của bạn sẽ xuất hiện. Bạn gõ = trim (tên của ô) và nhấn Enter chẳng hạn như = trim (F6). Lệnh này sẽ không bỏ thừa khoảng trắng giữa các ký tự.

3.3. Sử dụng kỹ năng Text to Column ( Văn bản thành cột).

Cách này giúp bạn dễ dàng tách dữ liệu của một ô vào các ô khác nhau. Để sử dụng cách này bạn hãy tìm đến tab Data và chọn cột mà bạn muốn tách. Nhấp vào Text to Column ( văn bản thành cột). Sau đó nhấp vào Next chọn các ký tự bạn muốn chia vào các cột. Bằng cách điền vào ô Other (khác).

3.4. PivotTables Excel văn phòng

PivotTables là Excel kỹ năng cần thiết nhất với dân văn phòng khi phải thường xuyên xử lý bảng tính. Bạn nên dùng chúng để phân loại, tính tổng, đếm hoặc trung bình giá trị ở một bảng tính lớn. Và hiển thị chúng trong một worksheet ( bảng tính) mới.

3.5. Tối ưu hóa để in ấn trong Excel cơ bản đến nâng cao

Hầu như khi sử dụng dùng Excel đều gặp phải vấn đề về in ấn. Để mọi văn bản in dữ liệu từ Excel đều đúng như ý muốn. Bạn nên sử dụng các tính năng xem trước khi in. Chọn kích thước vừa một trang, điều chỉnh căn lề, lựa chọn vùng in. In theo chiều dọc hoặc ngang trong bảng tính ở mục Print trong Microsoft Excel. Đầu tư chút thời gian để tìm hiểu kỹ năng sử dụng Excel cơ bản đến nâng cao này. Sẽ giúp bạn xử lý tính năng bảng một cách thoải mái hơn nhất. 

3.6. Sử dụng Excel cơ bản đến nâng cao để xem thống kê nhanh về tổng, mix, max,…

Khi người dùng excel biết về những hàm excel thông dụng để tính toán thống kê. Như sum để tính tổng và min max để tính giá trị nhỏ nhất lớn nhất trong một vùng dữ liệu bảng tính. Thay vì phải dùng hàm các bạn có thể xem thống kê nhanh về số liệu của một vùng dữ liệu. Bằng cách quét vùng dữ liệu và xem ở dưới thanh công cụ Status bar ( thanh trạng thái).

3.7. Tự động tính tổng không cần dùng hàm với “ALT + =” trong phần mềm Excel.

Người sử dụng Excel từ cơ bản đến nâng cao đều biết đến hàm tính tổng SUM. Dùng để tính tổng một vùng giá trị nào đó hàm này rất đơn giản. Nhưng không phải ai cũng biết cách để dùng hàm này một cách nhanh nhất. Chúng ta không cần phải  viết ra một cú pháp đầy đủ. Mà chỉ cần áp dụng những cách sau đây:

Cách 1: Dùng tổ hợp bàn phím nhấn ALT và phím =. Sau đó nhấn Enter -> chưa đến 1s là xong.

Cách 2: Nhấn vào nút chỉ huy (command) biểu tượng tổng trong toán học trên thanh ribbon – thẻ Home.

3.8. Bật tính năng lọc dữ liệu Data Filter cực nhanh cùng “Ctrl + Shift + L”.

Nhấn cùng lúc 2 tổ hợp phím “Ctrl + A”.  (Bôi đen toàn bộ bảng) và “Ctrl + Shift + L” (Bật chức năng lọc) .

Chú thích: Dữ liệu bảng mà bạn muốn lọc phải bao gồm các liên kết dữ liệu chặt chẽ không bị rời rạc. Như vậy thì bạn chỉ cần nhấn vào ô bất kỳ trong bảng sau đó nhấn 2 tổ hợp phím kia là xong.

3.9. Hiển thị công thức cực nhanh với “Ctrl + ~” trong phần mềm Excel cơ bản đến nâng cao.

Khi người dùng thường xuyên phải sử dụng với những công thức excel thì không thể không biết tổ hợp phím này. Thay vì phải vào tab Formulas – Show Formulas. Các bạn chỉ cần nhấn tổ hợp phím “Ctrl + ~” là xong. Nếu các bạn muốn ẩn công thức đi thì lại lặp lại tổ hợp phím “CTRL + ~” .

4.Kết luận

Có thể nói những kỹ năng Excel cơ bản đến nâng cao là vô cùng hữu ích. Mang đến sự tiện lợi trong quá trình sử dụng. Hy vọng những chia sẻ của chúng tôi sẽ giúp ích để công việc của bạn trở nên dễ dàng và hiệu quả hơn. (nguồn ảnh: sưu tầm từ internet)

Có thể nói những kỹ năng Excel cơ bản đến nâng cao là vô cùng hữu ích. Mang đến sự tiện lợi trong quá trình sử dụng. Hy vọng những chia sẻ của chúng tôi sẽ giúp ích để công việc của bạn trở nên dễ dàng và hiệu quả hơn. (nguồn ảnh: sưu tầm từ internet)

Trên đây là những kiến thức kỹ năng sử dụng Excel cơ bản đến nâng cao trong công việc văn phòng. Có thể nói những kỹ năng này là vô cùng hữu ích. Mang đến sự tiện lợi trong quá trình sử dụng. Hy vọng những chia sẻ của chúng tôi sẽ giúp ích để công việc của bạn trở nên dễ dàng và hiệu quả hơn. Nếu bạn còn bất cứ băn khoăn nào, hãy để lại bình luận bên dưới bài viết để cùng trao đổi nhé!

Hãy chia sẻ bài viết của chiasekienthuc365.net nếu bạn thấy hữu ích cho bạn bè. Chúc các bạn thành công, trân trọng cảm ơn các bạn đã theo dõi bài viết!

Bạn đọc quan tâm

Chia sẻ bài viết

Admin An Khang

Hãy đọc, hãy học, hãy làm!
Hãy làm những việc nhỏ khi nó còn dễ, và hãy làm những việc lớn khi nó còn nhỏ. Nếu bạn chưa làm được hãy chia sẻ với chúng tôi, Chiasekienthuc365 sẽ hỗ trợ bạn!

117 bình luận

 • LUGIGNIGE 2 giây ago

  cialis cheapest online prices

  Reply
 • perfectxml 4 giờ ago

  Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative. I am gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

  Reply
 • perfectxml 9 giờ ago

  I will right away seize your rss as I can’t to find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me recognise in order that I may subscribe. Thanks.

  Reply
 • spread trading 11 giờ ago

  Pretty great post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really loved browsing your weblog posts. In any case I will be subscribing on your rss feed and I hope you write once more soon!

  Reply
 • bonus forex 13 giờ ago

  Merely wanna remark on few general things, The website layout is perfect, the written content is real wonderful : D.

  Reply
 • copy trading app 16 giờ ago

  hello!,I like your writing very much! proportion we keep up a correspondence extra about your post on AOL? I require a specialist on this house to unravel my problem. May be that is you! Having a look forward to look you.

  Reply
 • perfectxml 21 giờ ago

  I?¦ve been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts on this sort of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website. Reading this information So i am satisfied to convey that I’ve an incredibly good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most certainly will make certain to do not put out of your mind this web site and give it a look on a continuing basis.

  Reply
 • شات قمر العرب 24 giờ ago

  I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

  Reply
 • perfectxml 1 ngày ago

  Hi my loved one! I wish to say that this post is awesome, great written and come with approximately all significant infos. I would like to see more posts like this.

  Reply
 • perfectxml 1 ngày ago

  I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

  Reply
 • perfectxml 2 ngày ago

  Some genuinely superb articles on this site, regards for contribution.

  Reply
 • perfectxml 2 ngày ago

  I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thanks, I will try and check back more often. How frequently you update your web site?

  Reply
 • perfectxml 2 ngày ago

  Good write-up, I am normal visitor of one’s website, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

  Reply
 • perfectxml 2 ngày ago

  Lovely site! I am loving it!! Will come back again. I am taking your feeds also

  Reply
 • 求人広告掲載なら 3 ngày ago

  My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

  Reply
 • perfectxml 3 ngày ago

  Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is excellent blog. A fantastic read. I will definitely be back.

  Reply
 • perfectxml 3 ngày ago

  Just wanna comment that you have a very decent website , I like the pattern it really stands out.

  Reply
 • charge controllers solar 3 ngày ago

  Most of whatever you claim happens to be supprisingly legitimate and it makes me wonder the reason why I had not looked at this with this light before. This particular piece truly did switch the light on for me as far as this topic goes. But there is actually just one point I am not necessarily too comfy with and whilst I make an effort to reconcile that with the core idea of the point, permit me see just what the rest of your readers have to point out.Well done.

  Reply
 • Lupusec XT2 3 ngày ago

  You could definitely see your skills within the work you write. The arena hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time follow your heart. “Man is the measure of all things.” by Protagoras.

  Reply
 • ABUS Alarmanlage 3 ngày ago

  It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

  Reply
 • Funkalarmanlage 3 ngày ago

  Hello there, simply was alert to your blog via Google, and located that it’s really informative. I’m going to watch out for brussels. I will appreciate if you proceed this in future. Many other people might be benefited from your writing. Cheers!

  Reply
 • relationship cheating quotes 4 ngày ago

  Merely wanna comment on few general things, The website design and style is perfect, the written content is really superb : D.

  Reply
 • perfectxml 4 ngày ago

  Thank you, I have recently been looking for info about this topic for ages and yours is the best I’ve discovered till now. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

  Reply
 • maquina de açai frozen 4 ngày ago

  I always was concerned in this topic and still am, thankyou for putting up.

  Reply
 • perfectxml 4 ngày ago

  Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

  Reply
 • perfectxml 4 ngày ago

  I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You’re amazing! Thanks!

  Reply
 • perfectxml 4 ngày ago

  Keep working ,remarkable job!

  Reply
 • épargne retraite 5 ngày ago

  I’ve been surfing on-line greater than 3 hours as of late, yet I never found any fascinating article like yours. It’s beautiful price sufficient for me. In my view, if all site owners and bloggers made just right content as you did, the web will likely be much more useful than ever before.

  Reply
 • perfectxml 5 ngày ago

  Hey There. I discovered your blog the use of msn. That is a very well written article. I will make sure to bookmark it and return to learn extra of your helpful information. Thank you for the post. I will certainly return.

  Reply
 • perfectxml 5 ngày ago

  Magnificent site. Plenty of useful info here. I’m sending it to some friends ans also sharing in delicious. And certainly, thanks for your sweat!

  Reply
 • perfectxml 5 ngày ago

  Excellent beat ! I wish to apprentice even as you amend your website, how could i subscribe for a blog website? The account aided me a applicable deal. I were tiny bit familiar of this your broadcast provided brilliant transparent idea

  Reply
 • perfectxml 5 ngày ago

  I really like meeting utile info, this post has got me even more info! .

  Reply
 • blog here 6 ngày ago

  I simply needed to thank you very much yet again. I am not sure what I might have done in the absence of the type of techniques documented by you on my question. This has been a frightful condition for me, nevertheless coming across the very expert tactic you managed the issue forced me to leap with joy. Now i am grateful for this advice and as well , wish you really know what a great job you happen to be putting in teaching many others with the aid of your blog. I am certain you haven’t got to know any of us.

  Reply
 • hovercraft kit 6 ngày ago

  You have brought up a very good details, thanks for the post.

  Reply
 • perfectxml 6 ngày ago

  Hi there, I found your blog via Google while searching for a related topic, your web site came up, it looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Reply
 • perfectxml 6 ngày ago

  I couldn’t resist commenting

  Reply
 • Shana 6 ngày ago

  This post gives clear idea designed for the new users of blogging,
  that truly how to do blogging.

  Reply
 • インフルエンサーマーケティング東京 6 ngày ago

  I like this blog very much, Its a rattling nice post to read and obtain info . “You have to lead people gently toward what they already know is right.” by Philip.

  Reply
 • インフルエンサーマーケティング東京 6 ngày ago

  certainly like your website however you have to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to tell the truth however I will definitely come back again.

  Reply
 • Crypto trading signals 6 ngày ago

  Excellent post. I was checking continuously this blog and I am inspired! Very helpful information specifically the ultimate section 🙂 I take care of such information much. I used to be looking for this particular information for a long time. Thanks and good luck.

  Reply
 • transfer money to nigeria 1 tuần ago

  My partner and I stumbled over here coming from a different page and thought I should check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to going over your web page repeatedly.

  Reply
 • send money to nigeria 1 tuần ago

  As a Newbie, I am continuously searching online for articles that can help me. Thank you

  Reply
 • Electrical Engineering Jobs 1 tuần ago

  I found your weblog site on google and examine a few of your early posts. Proceed to maintain up the superb operate. I just additional up your RSS feed to my MSN Information Reader. In search of ahead to reading more from you afterward!…

  Reply
 • skyscanner 1 tuần ago

  Hi there very cool blog!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your website and take the feeds also?KI’m happy to seek out a lot of useful info here in the post, we want work out more techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

  Reply
 • UPDA Questions 1 tuần ago

  Excellent blog here! Also your web site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

  Reply
 • learning disability 1 tuần ago

  I have not checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

  Reply
 • Online Supplements Cyprus 1 tuần ago

  I’m really loving the theme/design of your web site. Do you ever run into any browser compatibility issues? A small number of my blog audience have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any ideas to help fix this issue?

  Reply
 • Online Supplements Cyprus 1 tuần ago

  This really answered my downside, thanks!

  Reply
 • μπομπονιερες κυπρος 1 tuần ago

  Your place is valueble for me. Thanks!…

  Reply
 • Acoustics Cyprus 1 tuần ago

  What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & help different customers like its aided me. Great job.

  Reply
 • Acoustics Cyprus 1 tuần ago

  Thank you for sharing superb informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and just could not come across. What a perfect site.

  Reply
 • Weddings Cyprus 1 tuần ago

  What i do not realize is actually how you’re not actually a lot more well-liked than you may be now. You are very intelligent. You recognize thus considerably on the subject of this matter, made me in my opinion imagine it from a lot of numerous angles. Its like women and men aren’t involved unless it is one thing to do with Girl gaga! Your individual stuffs great. All the time deal with it up!

  Reply
 • Furniture Limassol 1 tuần ago

  Appreciating the dedication you put into your website and in depth information you offer. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Great read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

  Reply
 • Furniture Limassol 1 tuần ago

  I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Keep up the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website :).

  Reply
 • Boats for sale in Cypus 1 tuần ago

  Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

  Reply
 • Boats for sale in Larnaca 1 tuần ago

  hey there and thank you to your information – I’ve definitely picked up something new from proper here. I did alternatively expertise some technical issues the usage of this web site, as I skilled to reload the web site lots of instances prior to I could get it to load correctly. I were brooding about in case your web hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading circumstances occasions will sometimes affect your placement in google and can injury your quality rating if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I’m including this RSS to my email and could glance out for a lot extra of your respective fascinating content. Make sure you replace this again soon..

  Reply
 • car rental services from Larnaca airport 1 tuần ago

  Great awesome things here. I am very satisfied to look your post. Thanks so much and i’m having a look forward to contact you. Will you please drop me a mail?

  Reply
 • rent a car larnaca 1 tuần ago

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this superb blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this blog with my Facebook group. Talk soon!

  Reply
 • Villas for rent in Cyprus 1 tuần ago

  Can I just say what a reduction to find somebody who actually is aware of what theyre talking about on the internet. You undoubtedly know methods to convey a difficulty to mild and make it important. More people need to learn this and understand this facet of the story. I cant imagine youre not more popular because you definitely have the gift.

  Reply
 • Villas for rent in Cyprus 1 tuần ago

  I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from. thanks

  Reply
 • τερμιτες φαρμακο κυπρος 1 tuần ago

  I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thanks , I will try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

  Reply
 • Mechanical Engineering Jobs 1 tuần ago

  whoah this blog is excellent i love reading your articles. Keep up the great work! You know, many people are searching around for this info, you can help them greatly.

  Reply
 • read 1 tuần ago

  Hello, Neat post. There’s an issue together with your website in internet explorer, could check this… IE nonetheless is the market chief and a huge component of folks will leave out your wonderful writing due to this problem.

  Reply
 • my link 1 tuần ago

  naturally like your web site but you need to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I will surely come back again.

  Reply
 • why my cash app not sending money 2 tuần ago

  Excellent weblog here! Additionally your website lots up very fast! What web host are you using? Can I am getting your affiliate link on your host? I want my website loaded up as quickly as yours lol

  Reply
 • odzysiwanie danych z telefonu Xiaomi Warszawa 2 tuần ago

  There may be noticeably a bundle to know about this. I assume you made certain nice points in features also.

  Reply
 • odzysiwanie danych z telefonu myPhone Szczecin 2 tuần ago

  I like this web site very much, Its a real nice billet to read and find information.

  Reply
 • ยาแก้ท้องผูก 2 tuần ago

  Good website! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day!

  Reply
 • สมุนไพรแก้กรดไหลย้อน 2 tuần ago

  This design is wicked! You certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

  Reply
 • Crypto trading signals 2 tuần ago

  My spouse and I absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be exactly I’m looking for. Would you offer guest writers to write content for you personally? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a few of the subjects you write in relation to here. Again, awesome weblog!

  Reply
 • window cleaner park city utah 2 tuần ago

  You could certainly see your expertise in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

  Reply
 • fuso canter 2 tuần ago

  After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

  Reply
 • solar system malaysia 2 tuần ago

  Woh I enjoy your posts, saved to my bookmarks! .

  Reply
 • solar energy in malaysia 2 tuần ago

  Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

  Reply
 • https://cantyouseeimbusy.com/pages/casino 2 tuần ago

  My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a variety of websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any help would be greatly appreciated!

  Reply
 • TS911 2 tuần ago

  Greetings! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Thank you!

  Reply
 • TS911 2 tuần ago

  Its good as your other blog posts : D, regards for posting. “Talent does what it can genius does what it must.” by Edward George Bulwer-Lytton.

  Reply
 • Mouth Cancer 2 tuần ago

  What i do not realize is actually how you’re now not really a lot more smartly-appreciated than you may be now. You are so intelligent. You recognize thus considerably with regards to this matter, made me in my view consider it from a lot of various angles. Its like women and men are not fascinated unless it¦s one thing to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs outstanding. All the time handle it up!

  Reply
 • دردشة عربية 2 tuần ago

  Very interesting information!Perfect just what I was searching for! “Being rich is having money being wealthy is having time.” by Margaret Bonnano.

  Reply
 • شات 2 tuần ago

  I just could not depart your website prior to suggesting that I really enjoyed the usual information an individual provide for your guests? Is going to be back continuously to investigate cross-check new posts.

  Reply
 • Youtube広告代行東京 2 tuần ago

  I am just writing to make you know what a remarkable experience my child enjoyed viewing your webblog. She realized a lot of issues, which included what it’s like to have an amazing teaching style to let many more just grasp chosen extremely tough subject areas. You really exceeded people’s expectations. Thanks for supplying those interesting, trusted, edifying and fun tips about the topic to Kate.

  Reply
 • Youtube広告代行東京 2 tuần ago

  I dugg some of you post as I cogitated they were invaluable very helpful

  Reply
 • slot online terpercaya 2 tuần ago

  I was reading through some of your content on this site and I believe this site is real informative! Retain posting.

  Reply
 • LoveFlix 2 tuần ago

  Hi there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? Thank you

  Reply
 • HiperFlixHD 2 tuần ago

  Just want to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply cool and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

  Reply
 • SNS動画制作東京 2 tuần ago

  You should take part in a contest for one of the best blogs on the web. I’ll suggest this site!

  Reply
 • cheap tickets 2 tuần ago

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader.

  Reply
 • rental car 2 tuần ago

  Generally I don’t read post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, very nice article.

  Reply
 • crypto trading platform 2 tuần ago

  I do consider all of the ideas you’ve offered to your post. They are really convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are too brief for beginners. May you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

  Reply
 • Robin 2 tuần ago

  I every time spent my half an hour to read this website’s
  articles all the time along with a cup of coffee.

  Reply
 • Logo Designer London 2 tuần ago

  I’m impressed, I have to say. Really hardly ever do I encounter a blog that’s each educative and entertaining, and let me let you know, you’ve got hit the nail on the head. Your thought is outstanding; the problem is one thing that not sufficient persons are speaking intelligently about. I am very completely satisfied that I stumbled throughout this in my search for something relating to this.

  Reply
 • SEO対策新宿なら 2 tuần ago

  I am glad to be one of the visitors on this great web site (:, thankyou for posting.

  Reply
 • dolablar və şkaf modelleri 2 tuần ago

  Thanks for sharing excellent informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you¦ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply could not come across. What an ideal website.

  Reply
 • SEO対策東京 2 tuần ago

  Hello very nice site!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I am glad to search out a lot of useful info right here in the publish, we need develop more strategies on this regard, thanks for sharing.

  Reply
 • AAA quality replica tag heuer watches 2 tuần ago

  Lovely just what I was looking for.Thanks to the author for taking his clock time on this one.

  Reply
 • ซุปเปอร์สล็อต 2 tuần ago

  Hi there, You have done an excellent job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends. I am confident they’ll be benefited from this website.

  Reply
 • 99bet 2 tuần ago

  I’d need to examine with you here. Which is not one thing I usually do! I get pleasure from studying a publish that may make people think. Additionally, thanks for permitting me to remark!

  Reply
 • burcler.org 2 tuần ago

  I am continually invstigating online for articles that can benefit me. Thank you!

  Reply
 • หวยหุ้น 2 tuần ago

  This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

  Reply
 • หวย 2 tuần ago

  I’d have to check with you here. Which isn’t one thing I often do! I take pleasure in studying a put up that can make people think. Also, thanks for allowing me to comment!

  Reply
 • Series online grátis 2 tuần ago

  I like this post, enjoyed this one regards for posting.

  Reply
 • gruta do lago azul 3 tuần ago

  I have recently started a blog, the information you provide on this web site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

  Reply
 • Carmen 3 tuần ago

  I am truly happy to read this blog posts which includes lots of valuable facts, thanks
  for providing these kinds of information.

  Reply
 • steroizi de vanzare 3 tuần ago

  Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

  Reply
 • baseball caps 3 tuần ago

  It’s appropriate time to make some plans for the longer term and it is time to be happy. I’ve read this publish and if I may just I want to recommend you few interesting things or advice. Maybe you could write subsequent articles regarding this article. I wish to learn even more issues approximately it!

  Reply
 • wrinkle reduction 3 tuần ago

  Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

  Reply
 • viora 3 tuần ago

  Great website. A lot of useful info here. I am sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious. And naturally, thank you to your sweat!

  Reply
 • cho thuê phòng tổ chức hội thảo 3 tuần ago

  You made some decent points there. I appeared on the web for the problem and found most people will associate with with your website.

  Reply
 • phong hop cho thue 3 tuần ago

  you’re really a good webmaster. The website loading speed is amazing. It seems that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork. you’ve done a fantastic job on this topic!

  Reply
 • cho thuê hội trường 3 tuần ago

  Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

  Reply
 • zortilonrel 4 tuần ago

  Hi would you mind letting me know which webhost you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good web hosting provider at a fair price? Thanks a lot, I appreciate it!

  Reply
 • storno brzinol 4 tuần ago

  Merely wanna comment on few general things, The website design is perfect, the subject matter is real wonderful : D.

  Reply
 • stornobrzinol 4 tuần ago

  I simply couldn’t go away your site prior to suggesting that I actually enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is going to be again steadily in order to investigate cross-check new posts.

  Reply
 • vreyro linomit 2 tháng ago

  Its such as you learn my thoughts! You appear to know a lot about this, like you wrote the e book in it or something. I think that you could do with some to drive the message home a little bit, however instead of that, this is excellent blog. A great read. I’ll definitely be back.

  Reply
 • vreyrolinomit 2 tháng ago

  As I web site possessor I believe the content matter here is rattling great , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck.

  Reply
Một vài lưu ý trước khi comment :
Chúng tôi sẽ ẩn email của các bạn. Các trường bắt buộc được đánh dấu *
Tất cả các comment của các bạn sẽ được giải đáp trong vòng 24h!
Nếu bạn sử dụng tên ảo có kèm từ khoá hoặc link chúng tôi xin phép không hiển thị / chấp nhận comment của bạn.
Không dẫn link sang trang web/blog khác. Xem quy định comment tại đây.

Thêm bình luận

Email của bạn sẽ được bảo mật