Cách tạo header và footer  trong Word cho văn bản chuyên nghiệp nhất

Cách tạo header và footer trong Word là một kỹ năng tin học trong phần mềm ứng dụng văn phòng cần thiết. Giúp bạn đánh dấu bản quyền cũng như giới thiệu các thông tin về thêm số trang và các tài liệu khác. Đây còn là cách để bạn có thể hiện sự chuyên nghiệp của mình trong từng trang văn bản Word. Vậy cách tạo header và footer  trong Word như thế nào? Mời các bạn cùng tìm hiểu qua bài viết dưới đây của chiasekienthuc365.net  nhé.

1. Cách tạo heade và footer trong Word đơn giản và chuyên nghiệp

Cách tạo header và footer trong Word là một kỹ năng tin học trong phần mềm ứng dụng văn phòng cần thiết. Giúp bạn đánh dấu bản quyền cũng như giới thiệu các thông tin về thêm số trang và các tài liệu khác.


Cách tạo header và footer trong Word là một kỹ năng tin học trong phần mềm ứng dụng văn phòng cần thiết. Giúp bạn đánh dấu bản quyền cũng như giới thiệu các thông tin về thêm số trang và các tài liệu khác. (nguồn ảnh: sưu tầm từ internet)

1.1 Cách tạo header và footer trong Word 2016

– Bước 1: Bạn chỉ cần nhấn vào tab insert rồi lựa chọn mục Header & Footer. (đầu trang và chân trang) và chọn tiếp header trước.

– Bước 2: Tại đây bạn có quyền lựa chọn kiểu hiển thị cho header (đầu trang).

– Bước 3: Sau đó bạn sẽ vào giao diện để tạo header và footer trong Word 2016. Và có thể nhập nội dung tùy ý.

–  Bước 4: Làm tương tự với phần footer sau khi thực hiện việc tạo header và footer. Hãy thoát khỏi phần chỉnh sửa để xem tổng quan những gì bạn vừa làm.

1.2 Cách tạo header và footer trong Word 2003

– Bước 1: Mở vào file Word → Click vào mục View → Header and Footer.

– Bước 2: Xuất hiện giao diện vùng chỉnh sửa header trang và thanh công cụ Header and Footer. (đầu trang và cuối trang). Hãy thêm nội dung văn bản mà bạn muốn hiển thị. → Nhấn close trên thanh công cụ Header and Footer để hoàn tất.

1.3 Cách tạo header và footer trong Word 2007

– Bước 1: Mở vào file word. → Click vào mục tab Insert → Header.

– Thứ 2: Chọn kiểu header có sẵn

–  Bước 3: Thêm nội dung bạn muốn hiển thị trên header của tài liệu.

2. Cách tạo header và footer khác nhau trên Word

Ngoài cách tạo header và footer trong Word giống nhau. Chúng ta có thể thay đổi là sử dụng header hoặc footer ở các trang khác nhau. Điều này có thể giúp phần tài liệu của bạn thêm sinh động và hấp dẫn hơn.

–  Bước 1: Đặt con trỏ chuột vào cuối phần nội dung. Mà bạn muốn tạo header và footer khác nhau.

– Bước 2: Chọn tab Page Layout → Breaks để tiến hành chia section. Tại đây bạn sẽ có 4 lựa chọn chia section ( phần) gồm:

+ Next Page: ngắt sang trang mới.

+ Even Page: ngắt trang chẵn.

+ Odd Page: ngắt trang lẻ.

+ Continuous: ngắt trang ngay vị trí con trỏ chuột

– Bước 3: Tiếp đến là cách tạo header và footer trên phần mềm word cho từng section.

+ Bạn click vào mục Header phía trên cùng của trang văn bản bất kỳ. Trong phần section 1 để chỉnh sửa.

+ Design của Header & Footer Tools. Đánh dấu tích vào mục Different First Different First trong mục Options.

– Bước 4: Nhấn vào mục Next để chuyển đổi sang Header của section 2.

– Bước 5: Chọn vào mục Link to Previous (liên kết đến trước đó) để Header section 2. Không liên quan tới Header của section 1. Sau đó bạn nhập các nội dung cho Header 2. Click đúp vào vị trí bất kỳ ngoài Header để hoàn thành. Việc tạo footer (chân trang) cũng thực hiện tương tự như khi làm trên Header bằng các thao tác bên trên.

3. Cách thêm dòng cho Header và Footer trong Word

Sẽ thường được chèn thêm Header và Footer ở đầu trang hoặc ở chân trang. Việc chèn thêm nội dung này trên Word rất đơn giản.

Sẽ thường được chèn thêm Header và Footer ở đầu trang hoặc ở chân trang. Việc chèn thêm nội dung này trên Word rất đơn giản.  (nguồn ảnh: sưu tầm từ internet)

Ở những tài liệu hướng dẫn và sách tham khảo. Sẽ thường được chèn thêm Header và Footer ở đầu trang hoặc ở chân trang. Việc chèn thêm nội dung này trên Word rất đơn giản. Và là thao tác cơ bản khi làm việc với các phần mềm văn phòng.

Bước 1: Trong văn bản Word muốn tùy chỉnh lại dòng Header và Footer. Bạn click đúp vào vị trí muốn chỉnh sửa dòng Header và Footer. Để kích hoạt tính năng này bạn sẽ áp dụng với dạng chú thích chân trang Footer.

Bước 2: Nhấn vào mục tab Insert (chèn) bên trên thanh công chọn tiếp đến mục Header & Footer. Sau đó click tiếp vào Footer để xuất hiện danh sách menu. Nhấn tiếp vào Edit Footer (chỉnh sửa chân trang) để tiến hành chỉnh sửa.

Bước 3: Tại vị trí Footer (chân trang) bạn muốn chèn thêm các nội dung. Nhấn Enter để thêm dòng chèn chú thích. Tiếp đến bạn nhập thêm nội dung vào là xong.

Bước 4: Tiếp đến trong trường hợp muốn căn chỉnh lề cho nội dung. Chú thích do khoảng cách nội dung với phần trên và dưới sẽ không đều nhau. Tại phần Position (chức vụ) nhập kích thước tại Footer from bottom.

4. Cách tạo header and footer trong phần mềm word 2010

Khi sử dụng Word để tạo Header và Footer cho văn bản word 2010. Bạn làm cho bài viết trở nên chuyên nghiệp hơn. Hiện nay nhiều người chưa biết cách tạo Header và Footer đẹp mắt. Trong phần mềm Word 2010 cũng như các phiên bản Word khác. Phần giới thiệu dưới đây chúng tôi sẽ hướng dẫn các bạn cách tạo Header và Footer đẹp trong Word 2010.

4.1 Cách tạo header and footer trong word 2010 mới nhất

Bước 1: Để tạo Header và Footer trong Word 2010. Bạn chỉ cần vào Insert sẽ dễ dàng nhìn thấy mục Header và Footer.

Bước 2: Khi nhấn vào sẽ cho bạn lựa chọn rất nhiều cách tạo khác nhau. Với Header là phần đầu còn Footer là phần cuối.

Bước 3: Sau khi lựa chọn được 1 kiểu ưng ý. Bạn sẽ thấy ở đầu văn bản xuất hiện các dòng chữ tùy chỉnh được đánh theo số đếm. Khi kéo sang trang văn bản khác cũng được tự động đánh theo số thứ tự mà bạn đã lựa chọn sẵn.

Bước 4: Sau đó bạn thoát ra và quay lại giao diện Word lúc đầu. Sẽ thấy kết quả mà mình vừa tạo chỉnh sửa xong.

Bước 5: Với Footer các bạn cũng làm tương tự. Lựa chọn kiểu hiển thị sao cho đồng nhất với Header để văn bản đẹp mắt và chuyên nghiệp.

Bước 6: Lúc này giao diện sẽ hiển thị 1 dòng Footer. Cho phép người dùng thay đổi nội dung cũng như đánh số theo từng Page riêng biệt. Theo template ( bản mẫu) mà bạn đã chọn.

Bước 7: Ngoài việc tạo Header và Footer trong Word. Các bạn có thêm công cụ Page Number ( số trang). Cho phép chỉnh các loại kiểu khác nhau cho số thứ tự đánh theo trang.

4.2 Cách tạo header and footer đẹp trong word 2010

Bước 1:

Để chèn Header bạn vào mục Insert -> Header. Bạn chọn một kiểu Header mà bạn thích nhất. Sau đó bạn tiến hành gõ vào nội dung Header của bạn.

Bước 2:

Để chèn Footer bạn vào Insert -> Footer. Chọn một kiểu Footer mà bạn thích sau đó bạn tiến hành gõ vào nội dung Footer của bạn.

Bước 3:

Để chỉnh sửa Header. Bạn click chuột phải vào vị trí của Header trong văn bản và chọn Edit Header (chỉnh sửa tiêu đề). Rồi bạn tiến hành chỉnh sửa

Bước 4 :

Để chỉnh sửa Footer trong word. Bạn click chuột phải vào vị trí của Footer trong văn bản muốn chỉnh sửa và chọn Edit Footer.

Bước 5:

Để gỡ bỏ Header bạn vào Insert -> Header. Rồi chọn Remove Header (xóa tiêu đề).

Bước 6:

Để gỡ bỏ Footer bạn Insert > Footer rồi chọn Remove Footer ( xóa tiêu đề).

Bước 7:

Bạn có thể chia văn bản Word thành 2 hoặc nhiều phần. Và mỗi phần sẽ chèn vào một kiểu Header và Footer khác nhau. Hoặc có thể chỉnh sửa độc lập các văn bản này với nhau. Để chia văn bản thành 2 phần bạn đặt chuột vào sau ký tự cuối cùng của phần 1. Rồi vào mục Page Layout -> Breaks -> Next Page. Văn bản của bạn sẽ được chia thành 2 văn bản khác nhau.

Bước 8:

Bạn click đúp chuột vào phần Header của trang đầu tiên của phần 2. Tại ô Links to Previous (liên kết đến trước). Bạn click vào ô Close Header and Footer (đóng dấu trang và chân trang). Để ngắt sự liên kết giữa các Header của 2 phần văn bản.

5. Cách xóa toàn bộ header and footer trong word 2010

. Trong phần mềm Word 2010 cũng như các phiên bản Word khác. Phần giới thiệu dưới đây chúng tôi sẽ hướng dẫn các bạn cách tạo Header và Footer đẹp trong Word 2010.

Trong phần mềm Word 2010 cũng như các phiên bản Word khác. Phần giới thiệu dưới đây chúng tôi sẽ hướng dẫn các bạn cách tạo Header và Footer đẹp trong Word 2010. (nguồn ảnh: sưu tầm từ internet)

5.1. Cách  xóa Header trong word

– Bước 1: Các bạn nhấn vào phần Header có sẵn của văn bản. Sau đó bôi đen toàn bộ nội dung của Header.

– Bước 2: Bạn sử dụng phím Delete hoặc mục Backspace để xóa Header.

– Bước 3: Để thoát ra ngoài bạn bấm chọn Close Header and Footer. ( đóng đầu trang và chân trang) trên thanh công cụ hoặc nhấn phím ESC.

5.2 Cách xóa Footer trong word

– Bước 1: Tương tự như Header bạn nhấn chuột vào Footer. Sau đó bôi đen các nội dung văn bản trong Footer.

– Bước 2: Bạn tiếp tục sử dụng phím Delete hoặc Backspace để xóa các nội dung trong Footer.

– Bước 3: Cũng giống như Header để thoát ra ngoài. Bạn bấm chọn Close Header and Footer trên thanh công cụ hoặc nhấn phím ESC.

6. Cách xóa header and footer trong word 2013

Bước 1: Mở file văn bản lên và định hình giao diện của word. Sau đó bạn chọn mục insert. Mục insert sẽ hiện lên các thanh công cụ trong đó có Header & Footer, Text và Symbol.

Bước 2: Tiếp theo hãy lựa chọn phần tam giác nhỏ bên dưới rìa của công cụ. Tích vào ô tam giác của Header And Footer để chọn mục remove Header.

7. Cách Xóa Hea Và Foo trong Word 2003

Bước 1:  Trong word 2003 phần header và footer nằm trên thanh công cụ view. Vì thế, khi mở word lên bạn cần truy cập vào thanh view. Tích chuột vào biểu tượng tool header và footer ( đầu trang và chân trang). Sẽ hiện lên trong cùng  1 mục.

Bước 2: Tích vào phần tool remove all ( công cụ loại bỏ tất cả). Để thao tác xóa công cụ một cách nhanh chóng. Chú ý hãy rê chuột đúng vị trí hình tam giác bên góc dưới tool để nhấn chọn công cụ thao tác chuẩn nhất.

8. Kết luận

Hy vọng qua bài viết trên đây các bạn trang bị cho bản thân thêm nhiều các kiến thức quan trọng về word  (nguồn ảnh: sưu tầm từ internet)

Hy vọng qua bài viết trên đây các bạn trang bị cho bản thân thêm nhiều các kiến thức quan trọng về word  (nguồn ảnh: sưu tầm từ internet)

Hy vọng qua bài viết trên đây các bạn đã biết được cách tạo header và footer trong Word. Để trang bị cho bản thân thêm nhiều các kiến thức quan trọng về word. Nếu các bạn thấy bài viết hữu ích hãy hãy chia sẻ bài viết của chiasekienthuc365.net cho bạn bè nhé. Trân trọng cảm ơn các bạn đã theo dõi bài viết!

Có thể bạn quan tâm

 Cách chuyển đổi file word sang PDF nhanh chóng và hiệu quả nhất

Những điều bạn cần biết về cách đánh số trang trong word

Phương pháp chuyển đổi file pdf sang word đạt hiệu quả tốt nhất

Chia sẻ bài viết

Admin An Khang

Hãy đọc, hãy học, hãy làm!
Hãy làm những việc nhỏ khi nó còn dễ, và hãy làm những việc lớn khi nó còn nhỏ. Nếu bạn chưa làm được hãy chia sẻ với chúng tôi, Chiasekienthuc365 sẽ hỗ trợ bạn!

102 bình luận

 • DonaldExarf 1 giây ago

  viagra price viagra cost viagra from india

  Reply
 • remedy plus 8 giờ ago

  Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch! “But O the truth, the truth. The many eyes That look on it The diverse things they see.” by George Meredith.

  Reply
 • spread 15 giờ ago

  I dugg some of you post as I cogitated they were handy very beneficial

  Reply
 • best forex signals 19 giờ ago

  I see something really interesting about your web site so I saved to bookmarks.

  Reply
 • شات قمر العرب 1 ngày ago

  I will right away take hold of your rss as I can not in finding your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me know in order that I may subscribe. Thanks.

  Reply
 • perfectxml 1 ngày ago

  Good write-up, I?¦m normal visitor of one?¦s website, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

  Reply
 • perfectxml 1 ngày ago

  Merely wanna remark on few general things, The website pattern is perfect, the articles is rattling superb. “The idea of God is the sole wrong for which I cannot forgive mankind.” by Marquis de Sade.

  Reply
 • perfectxml 1 ngày ago

  I truly appreciate this post. I¦ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thx again

  Reply
 • perfectxml 2 ngày ago

  I like this blog its a master peace ! Glad I found this on google .

  Reply
 • ThomasadvoM 2 ngày ago

  canadian pharmacy cheap pills online ed pills that work quickly

  Reply
 • perfectxml 2 ngày ago

  Some genuinely prize articles on this site, saved to fav.

  Reply
 • perfectxml 2 ngày ago

  I simply could not depart your website before suggesting that I actually loved the usual info a person provide on your visitors? Is gonna be again steadily in order to check out new posts.

  Reply
 • perfectxml 2 ngày ago

  I enjoy forgathering useful information , this post has got me even more info! .

  Reply
 • perfectxml 2 ngày ago

  I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Keep up the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

  Reply
 • perfectxml 2 ngày ago

  I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I?¦ll try and check back more often. How frequently you update your site?

  Reply
 • 求人広告掲載なら 3 ngày ago

  hi!,I like your writing very much! share we communicate more about your article on AOL? I require a specialist on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

  Reply
 • ThomasadvoM 3 ngày ago

  ed causes and cures cheap pills online ed cure

  Reply
 • perfectxml 3 ngày ago

  I’m still learning from you, while I’m trying to reach my goals. I definitely liked reading all that is written on your blog.Keep the stories coming. I enjoyed it!

  Reply
 • perfectxml 3 ngày ago

  You are my aspiration, I own few web logs and infrequently run out from brand :). “Actions lie louder than words.” by Carolyn Wells.

  Reply
 • portable solar power system 3 ngày ago

  I’d have to examine with you here. Which is not one thing I usually do! I take pleasure in reading a post that may make folks think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

  Reply
 • perfectxml 3 ngày ago

  Well I truly enjoyed studying it. This article procured by you is very practical for good planning.

  Reply
 • perfectxml 3 ngày ago

  Some truly good articles on this web site, thanks for contribution. “Give me the splendid silent sun with all his beams full-dazzling.” by Walt Whitman.

  Reply
 • love cheating quotes 4 ngày ago

  Hello there, I found your website via Google while searching for a related topic, your website came up, it looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Reply
 • máquina de fazer sorvete expresso 4 ngày ago

  I have been reading out some of your posts and i can claim clever stuff. I will surely bookmark your site.

  Reply
 • DavidNal 4 ngày ago

  bactrim ds 800-160 tab buy antibiotic – zithromax order online uk

  Reply
 • perfectxml 4 ngày ago

  I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this web site. I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

  Reply
 • DavidNal 5 ngày ago

  6 benadryl benadryl gel tablets – benadryl 50 mg cap

  Reply
 • perfectxml 5 ngày ago

  I am now not positive where you’re getting your information, however great topic. I must spend a while studying more or understanding more. Thanks for excellent information I used to be searching for this information for my mission.

  Reply
 • perfectxml 5 ngày ago

  Thanks for sharing superb informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and simply could not come across. What an ideal site.

  Reply
 • colete corta vento para ciclismo 5 ngày ago

  I cling on to listening to the news update talk about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

  Reply
 • perfectxml 5 ngày ago

  I am not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great info I was looking for this info for my mission.

  Reply
 • perfectxml 5 ngày ago

  Excellent post however , I was wondering if you could write a litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further. Kudos!

  Reply
 • Alejandro 5 ngày ago

  Thanks for the good writeup. It if truth be told was
  once a amusement account it. Look complex to far brought agreeable from you!
  By the way, how could we be in contact?

  Reply
 • perfectxml 6 ngày ago

  I have read several just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I surprise how a lot attempt you place to make one of these excellent informative web site.

  Reply
 • hovercraft for sale 6 ngày ago

  I enjoy, lead to I found exactly what I was having a look for. You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

  Reply
 • DavidNal 6 ngày ago

  order doxycycline 100mg without prescription doxycycline tablets – buy amoxicillin canada

  Reply
 • Preston 6 ngày ago

  Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.
  It’s always exciting to read articles from other authors and practice a little something from their
  websites.

  Reply
 • perfectxml 6 ngày ago

  You are my intake, I possess few blogs and rarely run out from to post .

  Reply
 • インフルエンサーマーケティング東京 6 ngày ago

  Undeniably imagine that that you stated. Your favourite justification seemed to be on the internet the easiest factor to consider of. I say to you, I definitely get annoyed whilst other people think about issues that they just do not recognise about. You controlled to hit the nail upon the highest as well as outlined out the entire thing without having side-effects , folks could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  Reply
 • perfectxml 6 ngày ago

  I liked up to you will obtain carried out proper here. The comic strip is tasteful, your authored material stylish. nevertheless, you command get got an nervousness over that you would like be handing over the following. sick certainly come further beforehand again as precisely the same just about a lot ceaselessly inside case you defend this increase.

  Reply
 • perfectxml 6 ngày ago

  I am not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent information I was looking for this information for my mission.

  Reply
 • DavidNal 7 ngày ago

  hq pharmacy online 365 mail order pharmacy – canadian pharmacy meds reviews

  Reply
 • best expert advisor 7 ngày ago

  Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

  Reply
 • Forex News China 1 tuần ago

  F*ckin’ awesome issues here. I am very glad to see your post. Thanks so much and i’m taking a look forward to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

  Reply
 • Jimmyceshy 1 tuần ago

  generic for amoxicillin buy amoxicillin – order amoxicillin uk

  Reply
 • ADHD 1 tuần ago

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

  Reply
 • Jimmyceshy 1 tuần ago

  ed tablets prescription drugs – erection problems

  Reply
 • Online Supplements Cyprus 1 tuần ago

  I have learn several good stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you place to make any such excellent informative website.

  Reply
 • μπομπονιερες κυπρος 1 tuần ago

  There are definitely a number of particulars like that to take into consideration. That is a great point to carry up. I provide the thoughts above as basic inspiration however clearly there are questions like the one you convey up where an important factor will likely be working in trustworthy good faith. I don?t know if finest practices have emerged round things like that, but I’m positive that your job is clearly recognized as a fair game. Each boys and girls feel the impact of only a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

  Reply
 • Acoustics Cyprus 1 tuần ago

  This really answered my problem, thank you!

  Reply
 • Porsche Specialist Cyprus Nicosia 1 tuần ago

  It’s in reality a great and helpful piece of information. I am satisfied that you just shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

  Reply
 • Wedding Planners Cyprus 1 tuần ago

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader.

  Reply
 • Furniture Cyprus 1 tuần ago

  Heya this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

  Reply
 • Boats for sale in Larnaca 1 tuần ago

  I am no longer sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend a while studying much more or figuring out more. Thanks for excellent information I was searching for this information for my mission.

  Reply
 • ISO CERTIFICATION REGISTRATION 1 tuần ago

  I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thanks , I will try and check back more frequently. How frequently you update your site?

  Reply
 • more info here 2 tuần ago

  Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

  Reply
 • Jimmyceshy 2 tuần ago

  amoxicillin 500 coupon buy amoxil – amoxicillin 500mg capsule cost

  Reply
 • สมุนไพรรักษากรดไหลย้อน 2 tuần ago

  Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any suggestions for beginner blog writers? I’d genuinely appreciate it.

  Reply
 • Crypto Signals 2 tuần ago

  Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and web and this is really frustrating. A good site with interesting content, that’s what I need. Thank you for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

  Reply
 • window cleaner park city 2 tuần ago

  It’s in point of fact a nice and useful piece of info. I’m glad that you simply shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

  Reply
 • Top 10 Best International School in Malaysia 2 tuần ago

  I respect your piece of work, thanks for all the useful blog posts.

  Reply
 • Jimmyceshy 2 tuần ago

  cheap wellbutrin xl how to get wellbutrin in australia – wellbutrin canada

  Reply
 • solar panels malaysia 2 tuần ago

  you will have an incredible blog here! would you like to make some invite posts on my blog?

  Reply
 • เกมตกปลา 2 tuần ago

  Sweet web site, super layout, real clean and apply pleasant.

  Reply
 • TS911 2 tuần ago

  Very interesting info !Perfect just what I was looking for!

  Reply
 • Jimmyceshy 2 tuần ago

  amoxicillin 500mg over the counter amoxicillin 500 coupon – price for amoxicillin 875 mg

  Reply
 • Womb Cancer 2 tuần ago

  Hiya very nice web site!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your blog and take the feeds also?KI am happy to search out numerous useful info here within the publish, we need develop extra strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

  Reply
 • دردشة عربية 2 tuần ago

  I think other website proprietors should take this web site as an model, very clean and great user genial style and design, let alone the content. You’re an expert in this topic!

  Reply
 • Youtube広告代行東京 2 tuần ago

  I have learn a few excellent stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you put to create such a magnificent informative site.

  Reply
 • superitc 2 tuần ago

  Pretty! This was a really wonderful post. Thank you for your provided information.

  Reply
 • LoveFlix 2 tuần ago

  Merely wanna say that this is handy, Thanks for taking your time to write this.

  Reply
 • SNS動画制作東京 2 tuần ago

  I adore reading through and I believe this website got some truly useful stuff on it! .

  Reply
 • plane tickets 2 tuần ago

  I like your writing style really enjoying this website .

  Reply
 • criação de landing page 2 tuần ago

  Someone necessarily lend a hand to make seriously posts I would state. That is the very first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the research you made to make this particular publish extraordinary. Great activity!

  Reply
 • Robertzet 2 tuần ago

  buy cialis shipping canada: how to buy cialis online uk where can i buy cialis without a prescription

  Reply
 • adult Robot Dating Communities 2 tuần ago

  As soon as I observed this site I went on reddit to share some of the love with them.

  Reply
 • リスティング広告代行新宿 2 tuần ago

  I must show appreciation to this writer just for bailing me out of this instance. Because of checking through the internet and seeing tricks that were not productive, I was thinking my life was well over. Living without the solutions to the problems you’ve sorted out through this site is a critical case, and the kind that might have adversely damaged my entire career if I had not come across your web page. That ability and kindness in controlling all the stuff was important. I’m not sure what I would have done if I hadn’t come across such a solution like this. I can at this moment look forward to my future. Thanks a lot very much for this expert and amazing guide. I will not hesitate to propose the sites to anybody who should get assistance on this topic.

  Reply
 • SEO対策原宿 2 tuần ago

  There is evidently a bundle to identify about this. I believe you made certain nice points in features also.

  Reply
 • Robertzet 2 tuần ago

  cialis 20mg for sale: original cialis low price cialis online without prescription

  Reply
 • Series online grátis 2 tuần ago

  Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

  Reply
 • Robertzet 3 tuần ago

  buy cialis online europe: how to get ciails without a doctor can i buy cialis online

  Reply
 • cidade de bonito 3 tuần ago

  I’ve been surfing on-line more than three hours nowadays, but I never found any attention-grabbing article like yours. It is lovely value sufficient for me. Personally, if all webmasters and bloggers made excellent content as you probably did, the internet will probably be much more useful than ever before.

  Reply
 • Melhor seguro engenharia 3 tuần ago

  very nice post, i certainly love this website, keep on it

  Reply
 • Robbiepinee 3 tuần ago

  original cialis low price – buy cialis insurancecialis online without prescription generic cialis canadian

  Reply
 • steroizi de vanzare 3 tuần ago

  Greetings from California! I’m bored to death at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I love the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, excellent site!

  Reply
 • Robbiepinee 3 tuần ago

  cialis online without prescription – buy cialis 36 hour buy cialis united kingdom

  Reply
 • Robbiepinee 3 tuần ago

  viagra professional over the counter alternative to viagra – buy viagra

  Reply
 • Robbiepinee 3 tuần ago

  buy cialis insurance – cheap generic cialis buy cialis cheaper online

  Reply
 • ArthurFon 3 tuần ago

  cialis online without prescription: buy cialis drug buy cialis insurancecialis online without prescription

  Reply
 • ArthurFon 3 tuần ago

  buy cialis very cheap prices fast delivery: buy cialis doctor cialis for daily use

  Reply
 • ArthurFon 3 tuần ago

  original cialis low price: cost of tadalafil without insurance cialis online without prescription

  Reply
 • ArthurFon 3 tuần ago

  buy cheap cialis uk: ordering cialis online australia buy cialis without perscription

  Reply
 • ArthurFon 4 tuần ago

  cialis for daily use: buy cialis canadian cialis 20 mg cost

  Reply
 • Franktrarp 4 tuần ago

  gnc ed pills: cheap erectile dysfunction pill – ed pills online

  Reply
 • Franktrarp 4 tuần ago

  best male ed pills: cheap erectile dysfunction pill – natural ed medications

  Reply
 • Franktrarp 4 tuần ago

  best ed medication: cheap erectile dysfunction pill – male ed pills

  Reply
 • zortilo nrel 4 tuần ago

  Aw, this was a really nice post. In thought I would like to put in writing like this moreover – taking time and precise effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate alot and not at all appear to get something done.

  Reply
 • WilburReupt 4 tuần ago

  buy cialis rush: buy cialis online viagra cialis soft tablet
  safe buy cialis

  Reply
 • storno brzinol 4 tuần ago

  Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

  Reply
 • vreyro linomit 2 tháng ago

  Thanks for sharing superb informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a great web site.

  Reply
Một vài lưu ý trước khi comment :
Chúng tôi sẽ ẩn email của các bạn. Các trường bắt buộc được đánh dấu *
Tất cả các comment của các bạn sẽ được giải đáp trong vòng 24h!
Nếu bạn sử dụng tên ảo có kèm từ khoá hoặc link chúng tôi xin phép không hiển thị / chấp nhận comment của bạn.
Không dẫn link sang trang web/blog khác. Xem quy định comment tại đây.

Thêm bình luận

Email của bạn sẽ được bảo mật